Kako narediti droži?

Droži so ključen sestavni del pri peki kruha. Omogočajo, da testo vzhaja, razvije se okus in aroma kruha ter se podaljša njegova svežina. Uporaba droži pri peki kruha ima tudi številne prednosti za zdravje, saj se pri naravni fermentaciji droži zmanjša prisotnost glutenina, kar olajša prebavo.

Priprava domačih droži je tudi cenovno ugodnejša in bolj trajnostna izbira, saj lahko droži shranimo in uporabimo za naslednje peke. Hkrati pa je priprava droži tudi zabaven proces, ki nas poveže z naravo in tradicijo.

Kako narediti droži za okusen kruh: Korak za korakom

Razlaga, kaj so droži in kako delujejo Droži so mešanica kvasovk in bakterij, ki omogočajo naravno fermentacijo testa pri peki kruha. Kvasovke v drožeh s pomočjo sladkorja v testu izločajo ogljikov dioksid, ki omogoči, da testo naraste. Bakterije v drožeh pa delujejo na gluten, ga razgrajujejo in s tem olajšajo prebavo.

Razlika med svežimi in suhimi drožmi Sveže droži so mešanica kvasovk in bakterij, ki jih lahko pripravimo doma ali kupimo pri lokalnem peku kruha. Suhe droži pa so prav tako mešanica kvasovk in bakterij, ki so dehidrirane in shranjene v obliki prahu. Suhim drožem je potrebno pred uporabo dodati vodo in sladkor, da oživijo in začnejo fermentirati.

Potrebščine za pripravo droži

Seznam sestavin in pripomočkov za pripravo droži

 • Moka (polnozrnata pšenična ali ržena)
 • Voda (najbolje filtrirana ali iz pipe)
 • Sadje ali zelenjava (npr. jabolka, grozdje, krompir)
 • Stekleni kozarec ali keramična posoda
 • Plastična ali lesena žlica
 • Gazo ali kuhinjska krpa
 • Elastični trak ali vrvica

Kje kupiti sestavine in pripomočke Sestavine za pripravo droži lahko kupimo v lokalni trgovini s hrano ali specializirani trgovini za peko kruha. Stekleni kozarec ali keramično posodo lahko najdemo v kuhinjskih trgovinah ali pa uporabimo posodo, ki jo že imamo doma. Gazo ali kuhinjsko krpo pa lahko najdemo v trgovinah z gospodinjskimi potrebščinami.

Postopek

Postopek priprave droži

 1. V steklen kozarec ali keramično posodo dodajte 50 g moke in 50 ml vode. Dobro premešajte, da nastane gosta, kremasta zmes.
 2. Dodajte 50 g sesekljanega sadja ali zelenjave. Sadje ali zelenjavo uporabimo kot vir divjih kvasovk in bakterij, ki bodo pomagale pri fermentaciji. Najpogosteje se uporabljajo jabolka, grozdje ali krompir.
 3. Premešajte in pokrijte s kuhinjsko krpo ali gazno krpo. Kozarec ne zatesnite z neprodušno pokrovko, saj se med fermentacijo izloča ogljikov dioksid.
 4. Pustite na toplem mestu, pri temperaturi med 20-25°C. Vsak dan zamenjajte polovico mešanice z enako količino moke in vode.
 5. Po približno enem tednu bodo droži začele mehurčkati in dišati po kvasu. To pomeni, da so pripravljene za uporabo.

Nasveti za uspešno pripravo droži

 • Uporabite filtrirano ali izvirsko vodo, saj ima manj klora in bakterij, ki lahko zavirajo fermentacijo.
 • Pripravite droži v steklenem kozarcu ali keramični posodi, saj se v njih manj nabirajo bakterije kot v plastiki.
 • Sadje ali zelenjavo dobro operite, da odstranite morebitne kemikalije ali umazanijo.
 • Vsak dan zamenjajte polovico mešanice, da se droži nahranijo z novo hrano in se razvijejo boljše kulture bakterij in kvasovk.

Hranjenje droži

Kako hraniti droži po pripravi Po pripravi droži jih lahko hranimo v hladilniku ali na sobni temperaturi. Če jih hranimo v hladilniku, jih je potrebno vsakih nekaj dni nahraniti s svežo mešanico moke in vode. Pri sobni temperaturi pa droži potrebujejo dnevno hranjenje.

Kako uporabiti droži za peko kruha Droži lahko uporabimo za pripravo kruha, peciva, palačink ali drugih testenin. Pri peki kruha se droži dodajo kot nadomestek za navadni kvas. Testo z drožmi potrebuje več časa za vzhajanje, zato je potrebno načrtovati peko kruha vsaj dan vnaprej.

Zaključek

Povzetek za: Kako narediti droži

 • Zmešajte moko, vodo in sadje ali zelenjavo.
 • Pokrijte in pustite na toplem mestu za en teden.
 • Vsak dan zamenjajte polovico mešanice z enako količino moke in vode.
 • Ko droži začnejo mehurčkati in dišati po kvasu, so pripravljene za uporabo.

Spodbuda k pripravi domačih droži in peki kruha s svežimi sestavinami. Priprava domačih droži je preprost postopek, ki nam omogoča pripravo okusnega in zdravega kruha ter drugega peciva. Hkrati je to tudi trajnostna in cenovno ugodnejša izbira kot nakupovanje suhih droži v trgovini. Priprava droži nam lahko tudi predstavlja zabavno in ustvarjalno aktivnost, ki nas poveže z naravo in preteklostjo. Poskusite sami in uživajte v okusnem in zdravem domačem kruhu!

Leave a Comment