Kako Narediti Kazalo v Wordu

Pri pisanju dokumentov v Wordu je lahko uporaba kazala zelo koristna. Kazalo v Wordu omogoča, da se lahko bralec hitro premika po dokumentu in najde želene informacije. V tem članku bomo razložili, kako narediti kazalo v Wordu in prednosti uporabe kazala.

Kazalo je priročen način za organiziranje dokumenta, še posebej za daljše dokumente, kot so knjige, poročila, diplomski in magistrski deli ter druga podobna besedila. Uporaba kazala v Wordu omogoča, da bralec hitro najde določeno poglavje, sekcijo ali podnaslov, kar olajša bralno izkušnjo.

Prednosti uporabe kazala v Wordu so očitne. Poleg lažjega dostopa do informacij lahko uporaba kazala vodi k bolj organizirani in pregledni strukturi dokumenta. Poleg tega pa, ko se dokument spremeni, se lahko kazalo samodejno posodobi.

Kazalo v Wordu je seznam naslovov, podnaslovov in drugih pomembnih elementov dokumenta, ki jih želite vključiti v kazalo. Kazalo je običajno na začetku dokumenta ali na koncu, in omogoča branju, da se hitro premikajo po dokumentu in najdejo želene informacije.

Korak-po-korak: Kako Narediti Kazalo v Wordu?

Kako dodati naslove v besedilo

Kaj so naslovi in zakaj so pomembni za kazalo

Naslovi so besedilni elementi, ki označujejo začetek različnih sekcij dokumenta. Naslovi so pomembni za kazalo, ker omogočajo, da se dokument organizira in strukturira v smiselne odseke. To omogoča lažje brskanje po dokumentu, saj bralec lahko hitro najde naslov, ki ga zanima.

Kako dodati naslov v Wordu

Dodajanje naslovov v Wordu je preprosto. Za dodajanje naslovov uporabite slog »naslov«, ki vključuje ustrezno oblikovanje za vaše naslove, ki se bodo prikazali v kazalu.

Postopek je sledeč:

 1. V Wordu izberite odstavek, ki ga želite označiti kot naslov.
 2. Kliknite na “Naslovi” v zavihku “Osnovno”.
 3. Izberite ustrezen slog naslova.
 4. Ponovite za vsak naslov v dokumentu.

Uporaba slogov naslovov bo olajšala izdelavo kazala in avtomatično posodobitev, ko se dokument spremeni.

Kako narediti kazalo

Kaj je kazalo in kako deluje

Kazalo v Wordu je seznam naslovov, podnaslovov in drugih pomembnih elementov dokumenta, ki jih želite vključiti v kazalo. Kazalo deluje tako, da vsak element na seznamu povezuje z ustrezno stranjo v dokumentu. Če se dokument spremeni, se lahko kazalo samodejno posodobi, tako da so navedbe v kazalu še vedno natančne.

Kako ustvariti kazalo v Wordu

 1. Izbor kazala

Najprej morate izbrati vrsto kazala, ki jo želite ustvariti. Word vam ponuja več vrst kazal, od katerih je najpogostejši “Kazalo vsebine”. Izberite vrsto kazala, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

 1. Vstavljanje kazala v dokument

Ko ste izbrali vrsto kazala, lahko vstavite kazalo v dokument.

 • Kliknite na mesto v dokumentu, kjer želite vstaviti kazalo.
 • V zavihku “Referenca” izberite “Kazalo”.
 • Izberite vrsto kazala, ki jo želite ustvariti.
 • Po potrebi izberite možnosti, ki določajo, kaj naj kazalo vključuje (na primer, katere ravni naslovov naj bodo vključene v kazalo).
 • Kliknite “Vstavi” in kazalo se bo pojavilo na izbranem mestu v dokumentu.
 1. Urejanje kazala

Ko je kazalo vstavljeno v dokument, ga lahko urejate, da se prilagodi vašim potrebam.

 • Če želite spremeniti, kaj je vključeno v kazalo, izberite kazalo in kliknite “Urejanje kazala” v zavihku “Referenca”.
 • Če želite prilagoditi oblikovanje kazala, lahko to storite tako, da uporabite slogovne predloge in oblikovanje besedila.
 • Če želite posodobiti kazalo, ko se dokument spremeni, izberite kazalo in kliknite “Posodobi kazalo” v zavihku “Referenca”.

S temi koraki lahko ustvarite in prilagodite kazalo v Wordu.

Dodajanje vsebine v dokument

Kako dodajati vsebino v dokument in jo kazalo samodejno posodobi

Če želite dodati vsebino v dokument, ki se samodejno posodobi v kazalu, uporabite slog naslovov in podnaslovov. S tem boste lahko enostavno sledili strukturi dokumenta in hkrati zagotovili, da se kazalo samodejno posodobi.

Word ima funkcijo samodejnega posodabljanja kazala, ki se samodejno posodobi, ko dodate nove naslove ali spremenite strukturo dokumenta. Če želite omogočiti samodejno posodabljanje, morate v Wordu omogočiti funkcijo »Posodobi kazalo ob vstopu«. To storite tako:

 • Kliknite na kazalo, da ga izberete.
 • V zavihku “Referenca” izberite “Urejanje kazala”.
 • Označite polje “Posodobi kazalo ob vstopu”.
 • Kliknite “V redu”.

Ko imate omogočeno samodejno posodabljanje kazala, se bo kazalo avtomatično posodobilo, ko dodate nove naslove ali spremenite strukturo dokumenta.

Kako posodobiti kazalo ročno

Če želite kazalo posodobiti ročno, lahko to storite na naslednji način:

 • Kliknite na kazalo, da ga izberete.
 • V zavihku “Referenca” izberite “Urejanje kazala”.
 • Kliknite na gumb “Posodobi”.
 • Izberite možnosti, ki ustrezajo vašim potrebam.
 • Kliknite “V redu”.

S temi koraki lahko posodobite kazalo ročno in zagotovite, da so informacije v kazalu natančne in ažurne.

Nasveti za izdelavo kazala v Wordu

Ko izdelujete kazalo v Wordu, upoštevajte naslednje nasvete, da bo kazalo videti profesionalno in bo ustrezalo vašim potrebam:

Uporaba slogov naslovov

Uporaba slogov naslovov omogoča enostavno ustvarjanje kazala, saj Word samodejno ustvari seznam naslovov, ki jih uporabite v svojem dokumentu. Poleg tega omogoča enostavno spreminjanje videza naslovov, ne da bi to vplivalo na kazalo.

Uporaba čistega besedila brez oblikovanja

Pri pripravi dokumenta za kazalo se izogibajte uporabi kompleksnega oblikovanja, kot so tabelarični prikazi, slike in grafični elementi. Čeprav lahko te elemente vključite v dokument, jih kazalo ne more prikazati na ustrezen način.

Nastavitev kazala za večji nadzor nad izgledom

Word vam omogoča več nadzora nad izgledom kazala. Nastavite lahko vrsto kazala, slog, velikost pisave, barvo in druge elemente, da se kazalo prilagodi vašim potrebam. Če želite več nadzora nad izgledom kazala, lahko uporabite možnost »Urejanje kazala« v zavihku “Referenca”.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko ustvarite kazalo v Wordu, ki bo izpolnilo vaše potrebe in bo videti profesionalno.

Zaključek

Povzetek postopka ustvarjanja kazala v Wordu

Če povzamemo, kako narediti kazalo v Wordu:

 1. Dodajte naslove v dokument s slogi naslovov.
 2. Izberite vrsto kazala, ki ustreza vašim potrebam.
 3. Vstavite kazalo v dokument.
 4. Dodajte vsebino v dokument in omogočite samodejno posodabljanje kazala.
 5. Če želite, prilagodite videz kazala.
 6. Posodobite kazalo ročno ali omogočite samodejno posodabljanje.

Poudarki o uporabi kazala v Wordu

Uporaba kazala v Wordu lahko izboljša organiziranost in preglednost vašega dokumenta. Kazalo omogoča lažje brskanje po dokumentu in hitro iskanje želenih informacij. S slogi naslovov lahko enostavno ustvarite kazalo, ki se samodejno posodablja in zagotavlja, da so informacije natančne in ažurne.

Opozorilo na pomembnost pravilne uporabe kazala.

Pravilna uporaba kazala v Wordu je ključnega pomena za zagotavljanje, da so informacije natančne in ažurne. Uporaba slogov naslovov in izogibanje uporabi kompleksnega oblikovanja sta ključna za zagotavljanje, da je kazalo pravilno in uporabno. Samodejno posodabljanje kazala vam pomaga, da ste vedno prepričani, da so informacije v kazalu natančne in ažurne.

Leave a Comment