Kako Narediti Print Screen

Print screen funkcija ali “posnetek zaslona” je uporabna funkcija na računalnikih, ki omogoča uporabniku, da posname sliko zaslona. To pomeni, da lahko uporabnik posname sliko vsega, kar se prikaže na zaslonu računalnika.

Razlogi, zakaj bi želeli narediti print screen so lahko različni. Nekateri uporabniki to funkcijo uporabljajo za zajem slike napake na računalniku, ki se pojavi, da lahko to delijo z drugimi uporabniki in tako lažje rešijo težavo. Drugi uporabniki to funkcijo uporabljajo za zajem slike pomembnih informacij, ki se pojavijo na zaslonu, da lahko kasneje te informacije ponovno pregledajo ali jih shranijo za prihodnjo uporabo.

Kako narediti print screen na računalniku, tablici ali telefonu?

V nadaljevanju bomo podrobneje razložili, kako narediti print screen na računalnikih, tablicah ali telefonu in kako uporabiti posneto sliko.

Kaj je print screen?

Print screen funkcija na računalnikih omogoča uporabnikom, da posnamejo sliko zaslona. Ta funkcija posname sliko vsega, kar se prikaže na zaslonu računalnika in jo shrani kot sliko. Slika, ki jo posnamemo s print screen funkcijo, se običajno shrani v odložišče računalnika, ki omogoča uporabnikom, da sliko shranijo na trdi disk ali jo uporabijo na drugačen način.

Kje se nahaja tipka za print screen na tipkovnici?

Tipka za print screen se običajno nahaja v zgornjem desnem kotu tipkovnice in je označena s “Print Screen”, “PrtSc” ali “PrtScn”.

Kako narediti print screen na Windows in Mac računalnikih?

Navodila za Windows računalnike:

 1. Print screen tipka: Pritisnite tipko Print Screen (PrtSc) na tipkovnici. Slika zaslona se bo posnela in shranila v odložišče.
 2. Windows + Print Screen tipka: Hkrati pritisnite tipko Windows in tipko Print Screen (PrtSc) na tipkovnici. Slika zaslona se bo posnela in shranila v mapo “Pictures” na trdem disku računalnika.
 3. Snipping Tool: Odprite program “Snipping Tool”, ki se nahaja v meniju “Start”. Izberite območje zaslona, ki ga želite posneti, in shranite sliko v mapo po lastni izbiri.

Navodila za Mac računalnike:

 1. Command + Shift + 3 tipka: Hkrati pritisnite tipke Command, Shift in 3 na tipkovnici. Slika zaslona se bo posnela in shranila na namizju računalnika.
 2. Command + Shift + 4 tipka: Hkrati pritis
 3. Command + Shift + 4 tipka: Hkrati pritisnite tipke Command, Shift in 4 na tipkovnici. S prikazom križca na zaslonu boste lahko izbrali območje zaslona, ki ga želite posneti. Ko izberete območje, bo slika zaslona shranjena na namizju računalnika.
 4. Uporaba aplikacije Preview: Odprite program “Preview”, ki se nahaja v mapi “Applications”. Kliknite na “File” in nato izberite “Take Screenshot”. Slika zaslona se bo posnela in prikazala v programu Preview.

Kako narediti print screen na telefonu?

Print screen funkcija je na voljo tudi na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android in iOS. V nadaljevanju bomo podrobneje razložili, kako narediti print screen na pametnih telefonih.

Kako narediti print screen na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android?

 • Na pametnih telefonih s sistemom Android je print screen funkcija na voljo s kombinacijo tipk “Power” in “Volume down” (ali “Volume up”).
 • Za posnetek zaslona hkrati pritisnite tipko “Power” in “Volume down” (ali “Volume up”) za nekaj sekund, dokler se na zaslonu ne prikaže animacija zajema zaslona.
 • Slika zaslona bo shranjena v galeriji vašega pametnega telefona. Lahko jo pregledate in uredite po želji.

Kako narediti print screen na pametnih telefonih z operacijskim sistemom iOS?

 • Na pametnih telefonih z operacijskim sistemom iOS (iPhone) je print screen funkcija na voljo s kombinacijo tipk “Home” in “Side” (ali “Top” na starih modelih).
 • Za posnetek zaslona hkrati pritisnite tipko “Home” in “Side” (ali “Top”) za nekaj sekund, dokler se na zaslonu ne prikaže animacija zajema zaslona.
 • Slika zaslona bo shranjena v vaši galeriji fotografij v aplikaciji “Photos”. Lahko jo pregledate in uredite po želji.

Za uporabo posnete slike na pametnem telefonu lahko sledite istim korakom kot za računalnikom ali tablico. Sliko lahko delite, shranite ali uporabite v dokumentih ali drugih aplikacijah.

Uporaba print screen funkcije na pametnih telefonih je zelo koristna za zajem pomembnih informacij ali prikaz napak na zaslonu, saj lahko sliko enostavno delite ali shranite ter uporabite za različne namene.

Kako narediti print screen na tablici?

Print screen funkcija je na voljo tudi na tablicah. V nadaljevanju bomo podrobneje razložili, kako narediti print screen na tablicah z operacijskim sistemom Android in iOS.

Kako narediti print screen na tablicah z operacijskim sistemom Android?

 • Na večini tablic s sistemom Android je print screen funkcija na voljo s kombinacijo tipk “Power” in “Volume down” (ali “Volume up”).
 • Za posnetek zaslona hkrati pritisnite tipko “Power” in “Volume down” (ali “Volume up”) za nekaj sekund, dokler se na zaslonu ne prikaže animacija zajema zaslona.
 • Slika zaslona bo shranjena v galeriji vaše tablice. Lahko jo pregledate in uredite po želji.

Kako narediti print screen na tablicah z operacijskim sistemom iOS?

 • Na tablicah z operacijskim sistemom iOS (iPad) je print screen funkcija na voljo s kombinacijo tipk “Home” in “Power”.
 • Za posnetek zaslona hkrati pritisnite tipko “Home” in “Power” za nekaj sekund, dokler se na zaslonu ne prikaže animacija zajema zaslona.
 • Slika zaslona bo shranjena v vaši galeriji fotografij v aplikaciji “Photos”. Lahko jo pregledate in uredite po želji.

Za uporabo posnete slike na tablici lahko sledite istim korakom kot za računalnikom. Sliko lahko delite, shranite ali uporabite v dokumentih ali drugih aplikacijah.

Skupaj z računalniki, so tudi tablice z operacijskimi sistemi Android in iOS vse bolj priljubljene, zato je uporaba print screen funkcije na tablicah zelo koristna, še posebej za zajem pomembnih informacij ali prikaz napak na zaslonu.

Kako uporabiti print screen slike?

Shranjevanje slike v računalnik: Ko je slika zaslona posneta, jo lahko shranite v računalnik na trdi disk. Sliko lahko shranite v mapo po vaši izbiri in jo kasneje uporabite.

Uporaba slike v dokumentih: Posnete slike zaslona lahko uporabite v dokumentih, kot so Microsoft Word ali PowerPoint. V dokument vstavite sliko in jo uredite po želji.

Uporaba slike za prikaz napake na računalniku: Če imate težave z računalnikom in želite to prikazati strokovnjaku, lahko posnamete sliko zaslona in jo pošljete strokovnjaku. Slika zaslona lahko pomaga pri identifikaciji in reševanju težav na računalniku.

Zaključek

Print screen funkcija je zelo uporabna funkcija na računalnikih, ki omogoča uporabnikom, da posnamejo sliko zaslona. Slika, ki jo posnamemo s print screen funkcijo, se lahko uporabi na različne načine, kot so shranjevanje slike v računalnik, uporaba slike v dokumentih ali prikaz napake na računalniku. Če ste že uporabljali to funkcijo, boste zagotovo opazili, kako koristna je.

Leave a Comment