Kako Narediti Testo za Pico

Ko pomislimo na pico, nam v mislih odzvanja vonj po sveže pečeni pici, ki se vije iz pečice. Prava umetnost priprave odlične pice se začne pri testu. Brez dobro pripravljenega testa, tudi najboljši nadevi ne bodo dosegli želenega učinka. Zato je znanje o pripravi testa za pico ključnega pomena za vse ljubitelje te italijanske specialitete.

K sreči priprava testa za pico ni zapletena in zahteva le nekaj osnovnih sestavin, ki jih najdemo v vsaki kuhinji. V tem blogu bomo predstavili preprost recept za testo za pico ter korak za korakom razložili, kako ga narediti, da bo vaša domača pica resnično popolna. Pripravite se na odkrivanje skrivnosti mehkega, rahlega in okusnega testa, ki bo postalo temelj vaših najljubših pic!

Kako narediti testo za pico? Domiselni vodnik za pripravo okusnih pic

Sestavine za testo za pico: Kaj potrebujemo za popolno testo?

Moka

 • Vrste moke: Na trgu je na voljo več vrst moke, ki jih lahko uporabimo za pripravo testa za pico. Med najpogostejšimi so navadna bela moka (tip 500 ali 550), polnozrnata moka in italijanska moka tip 00. Vsaka vrsta moka vpliva na teksturo in okus testa.
 • Katero moko izbrati za najboljši rezultat: Za najboljše rezultate priporočamo uporabo italijanske moke tip 00, ki je posebej mleta za pripravo testa za pico. Če pa želite bolj zdravo različico, lahko uporabite polnozrnato moko ali mešanico polnozrnate in navadne moke.

Voda

 • Pomembnost tople vode: Za pripravo testa za pico je priporočljivo uporabiti toplo vodo, saj le-ta pripomore k boljši aktivaciji kvasa in pospešuje vzhajanje testa. Voda naj bo mlačna, ne prevroča, saj lahko vroča voda uniči kvas.

Kvas

 • Svež ali suh kvas, kako izbrati in dozirati: Za pripravo testa za pico lahko uporabimo svež ali suh kvas. Svež kvas najdemo v obliki kock ali ploščic, suh kvas pa je na voljo v obliki granul. Pri uporabi svežega kvasa uporabimo približno 25 g na 500 g moke, pri suhem kvasu pa 7 g na 500 g moke.

Sol

 • Sol je pomemben del recepta za testo za pico, saj izboljšuje okus in teksturo testa. Uporabite približno 1 čajno žličko soli na 500 g moke.

Oljčno olje

 • Oljčno olje doda testu za pico mehkobo, okus in rahlo hrustljavost. Za 500 g moke dodajte 2-3 žlice oljčnega olja.
 • Možne alternative: Če nimate oljčnega olja, lahko uporabite tudi druge vrste rastlinskih olj, kot so sončnično ali repično olje, vendar se zavedajte, da se bo okus testa nekoliko spremenil.

Priprava testa za pico: Postopek od začetka do konca

Aktiviranje kvasa

 • Postopek, čas in temperatura: Da se kvas aktivira, ga najprej zmešajte z mlačno vodo (približno 100 ml) in dodajte ščepec sladkorja. Pustite mešanico stati približno 10 minut, dokler se ne pojavi pena na površini. To pomeni, da je kvas pripravljen za uporabo.

Mešanje sestavin

 • Zaporedje dodajanja sestavin: V veliko skledo presejte moko, dodajte sol in premešajte. Nato v sredini moke naredite vdolbinico, v katero vlijete aktiviran kvas, oljčno olje in preostalo vodo.
 • Pravilna uporaba soli in olja: Soli in olja ne dodajajte neposredno kvasu, saj lahko to zavre njegovo delovanje. Sol najprej zmešajte z moko, oljčno olje pa dodajte skupaj z vodo, ko se kvas že aktivira.

Gnetenje testa

 • Ključ do elastičnega in mehkega testa: Mešanico sestavin zgnetite v gladko, mehko in elastično testo. Gnetenje traja približno 10 minut, dokler testo ni prožno in se ne lepi na prste ali delovno površino.
 • Nasveti za pravilno gnetenje: Testo gnetite z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota z nastavkom za gnetenje. Med gnetenjem testo raztegnite in prepogibajte, da se v testo vključi zrak in postane bolj rahlo.

Vzhajanje testa

 • Trajanje in pogoji za optimalno vzhajanje: Testo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo ali plastično folijo in ga pustite vzhajati na toplem mestu približno 1-2 uri, dokler se njegov volumen ne podvoji.
 • Kako preveriti, ali je testo pripravljeno: Testo je pripravljeno za oblikovanje, ko pritisnete nanj s prstom in vdolbina ostane vidna, testo pa se počasi vrne nazaj v prvotno obliko.

Razdelitev in oblikovanje testa: Obvladovanje umetnosti oblikovanja pice

Razdelitev testa na porcije

Kako prilagoditi velikost pice glede na želje: Ko je testo vzhajano, ga lahko razdelite na enake dele, odvisno od tega, koliko pic želite pripraviti in kako velike naj bodo. Za manjše pice razdelite testo na več delov, za večje pice pa na manjše število delov.

Oblikovanje testa v krog

Tehnika raztezanja in oblikovanja testa: Za oblikovanje testa v krog najprej oblikujte kroglo in jo rahlo sploščite. S prsti nato pritisnite na sredino testa in ga raztezajte od središča proti robu. Če želite, lahko testo tudi zavrtite v zraku, da se raztegne pod lastno težo. Pomembno je, da ne uporabljate valjarja, saj lahko to stisne testo in zmanjša njegovo rahlost.
Nasveti za tanek in enakomeren rob: Med oblikovanjem testa poskusite obdržati rob nekoliko debelejši od sredine. To boste dosegli tako, da pri raztezanju testa ne pritiskate premočno na rob in ga pustite nekoliko bolj obsežnega. Tako bo rob pice ostal rahel in mehak.

Predpriprava testa za peko: Priprava pice za vstop v pečico

Nadevanje pice

 • Vrstni red nadevanja: Ko je testo raztegnjeno v želeno obliko, je čas za nadevanje. Začnite z nanašanjem omake na testo, bodisi paradižnikove omake, pesto ali druge omake po vaši izbiri. Razporedite omako enakomerno, a ne preblizu roba. Nato dodajte sir, kot je mocarela ali drugi sir, ki se dobro topi. Na koncu dodajte ostale sestavine, kot so zelenjava, meso ali drugi dodatki po vaši izbiri.
 • Pomembnost nepršenja sestavin: Pri nadevanju pice bodite previdni, da ne boste pretiravali s količino sestavin. Preveč nadeva lahko povzroči, da se testo ne speče enakomerno in ostane vlažno. Dovolj je, da sestavine enakomerno porazdelite po testu, da bodo vse okusi uravnoteženi.

Predgretje pečice

 • Idealna temperatura za peko pice: Preden pico vstavite v pečico, jo dobro segrejte. Idealna temperatura za peko pice je med 230 in 250 °C (450-475 °F). Višja temperatura zagotavlja, da se testo speče hitro in enakomerno, kar ustvari hrustljavo dno in mehko sredico.
 • Uporaba kamna za pico ali pekača: Za najboljše rezultate pri peki pice uporabite kamen za pico, ki absorbira vlago iz testa in ustvari hrustljavo dno. Če kamna za pico nimate, lahko uporabite tudi pekač, ki ga predgrejte skupaj s pečico. Ko je pečica dovolj vroča, pico previdno prenesite na vroč kamen za pico ali pekač, da se začne takoj peči.

Pečenje in serviranje pice: Uživanje v popolni domači pici

Čas pečenja

 • Kako preveriti, ali je pica pečena: Pico pecite v predhodno segreti pečici na visoki temperaturi približno 10-15 minut, odvisno od debeline testa in količine nadeva. Pico preverite med peko, da se ne zažge. Pica je pečena, ko je sir stopljen in zlato rjav, testo pa hrustljavo in zapečeno.

Rezanje in serviranje pice

 • Kako rezati pico za najboljšo predstavitev in okus: Ko je pica pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da počiva nekaj minut, preden jo razrežete. To bo omogočilo, da se sir nekoliko strdi in preprečilo razlitje sestavin. Uporabite pripomoček za rezanje pic, kot je rezalnik za pice ali velik nož, in pico razrežite na enakomerno velike kose.

Nasveti za shranjevanje in pogrevanje ostankov pice

 • Shranjevanje ostankov pice: Pico shranite v nepredušno zaprti posodi ali jo zavijte v plastično folijo in jo hranite v hladilniku do 3 dni.
 • Pogrevanje ostankov pice: Pico pogrejte v pečici na 180 °C (350 °F) za približno 5-10 minut, dokler se sir ne stopi in testo postane hrustljavo. Alternativno lahko pico pogrejete tudi v ponvi na srednji temperaturi, pokrito, za približno 5 minut. Ta metoda bo ohranila hrustljavost dna pice.

Kako Gordon Ramsay pripravi popolno testo za pico?

Gordon Ramsay, slavni britanski kuhar, ima svoj recept za pripravo popolnega testa za pico. Tukaj so glavni koraki njegove metode:

 1. Zmešajte toplo vodo (približno 43°C), sladkor in suhi kvas v majhni posodi. Pustite kvasno mešanico stati približno 5-10 minut, dokler ne postane penasta, kar pomeni, da se je kvas aktiviral.
 2. V veliki mešalni posodi ali kuhinjskem robotu zmešajte krušno moko in ščepec soli. V sredini moke naredite vdolbino in vanjo vlijte aktivirano kvasno mešanico skupaj z malo olivnega olja.
 3. Sestavine zmešajte, dokler se ne oblikuje testo. Če uporabljate kuhinjski robot, za ta korak uporabite nastavek za gnetenje testa.
 4. Testo gnetite na pomokani površini približno 5-7 minut, dokler ni gladko in elastično.
 5. Testo položite v rahlo naoljeno posodo, pokrijte ga z vlažno krpo ali plastično folijo in pustite, da vzhaja na toplem mestu približno 1-2 uri, oziroma dokler se ne podvoji po velikosti.
 6. Ko je testo vzhajano, ga udarite, da sprostite zrak, in ga razdelite na enake dele. Vsak del oblikujte v kroglo in pustite, da počivajo nekaj minut, preden jih razvaljate in obložite z želenimi sestavinami.

Recept za testo za pico Gordona Ramsayja je preprost in poudarja pomembnost uporabe kakovostnih sestavin, pravilne tehnike gnetenja in vzhajanja testa za optimalno teksturo.

Zaključek: Ustvarite popolno domačo pico z osnovami priprave testa

V tem članku smo se naučili, kako narediti testo za pico, ki je osnova za okusno in uspešno domačo pico. Ključne točke, ki jih je treba upoštevati, so:

 1. Izbor prave vrste moke in kvasa.
 2. Pravilno gnetenje in vzhajanje testa.
 3. Oblikovanje testa v enakomeren in tanek krog.
 4. Nadevanje pice v pravilnem vrstnem redu in z nepršenimi sestavinami.
 5. Pečenje pice pri visoki temperaturi za hrustljavo dno in mehko sredico.

Spodbujamo vas, da eksperimentirate z različnimi nadevi in kombinacijami sestavin, da boste ustvarili pico po svojem okusu. Priprava domače pice je zabaven in kreativen proces, ki vam omogoča, da se poigrate z okusi in teksturami, hkrati pa pripravite okusen obrok za družino in prijatelje. Ne bojte se preizkušati novih idej in uživajte v pripravi popolne domače pice!

Leave a Comment